MAGDALENA ROSIAK-ŻMIJEWSKA

Główny Specjalista ds. Planowania i Zarządzania Środkami z Funduszy Europejskich, PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. W PKP pracuje od 2007 roku.
Dekoruje torty w stylu angielskim.
 
PRACA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pracę w PKP Polskich Liniach Kolejowych S.A. rozpoczęłam w 2007 r. Obecnie pracuję w Biurze Funduszy Unijnych w Wydziale ds. planowania i zarządzania środkami z funduszy europejskich na finansowanie kosztów operacyjnych. Do moich obowiązków należy m.in. administrowanie merytoryczne systemu wspomagającego zarządzanie projektami unijnymi oraz zgłaszanie do refundacji kosztów ponoszonych przez PLK we wnioskach o płatność, w związku z realizowaniem przez Spółkę  kolejowych projektów inwestycyjnych w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.

PASJA

Moja pasja ma słodki smak. Już będąc dzieckiem uwielbiałam różnego rodzaju prace manualne, a pasja tworzenia towarzyszyła mi niemal od zawsze. Dekorowaniem tortów i ciasteczek w stylu angielskim zainteresowałam się przypadkiem. Zaczęło się dość banalnie. Osiem lat temu w Internecie trafiłam na tort udekorowany i obłożony masą cukrową. Postanowiłam zrobić podobny tort dla mojej siostrzenicy na jej pierwsze urodziny. I to właśnie od tego momentu zaczęła się moja przygoda z dekorowaniem tortów masą cukrową. Ta przygoda trwa do dziś. Możliwości w dekoracji tortów jest niezliczenie wiele, a jedyne, co może nas ograniczać, to nasza wyobraźnia. Wykonałam wiele tortów z zastosowaniem tej techniki, ucząc się na błędach. Wciąż próbuję nowych przepisów i często je modyfikuję w poszukiwaniu idealnego rozwiązania. Trzy lata temu wzięłam udział w szkoleniu z modelowania figurek z lukru plastycznego – był to dla mnie kolejny etap „wtajemniczenia” w tej dziedzinie. Dzięki nowym umiejętnościom powstał 4-piętrowy tort z figurką chłopca na komunię mojego synka.

Najbardziej pracochłonnym wypiekiem jaki wykonałam do tej pory był trzy piętrowy tort o tematyce „Gwiezdne Wojny” na jedenaste urodziny syna – z mistrzem Yodą w roli głównej, ze stacją kosmiczną i statkiem Sokół Millennium. A dodatkowo przygotowałam tematyczny słodki stół, m.in. z muffinkami i ciasteczkami w kształcie postaci ze „Star Wars”. Syn był bardzo zadowolony, a jego koledzy i koleżanki wprost zachwyceni!

Przygotowywanie słodkości i obdarowywanie nimi najbliższych sprawia mi olbrzymią przyjemność.